http://www.kirjavainen.fi/sukukirja.html

7.9.2013

Maitoa Pietariin



“Maitoa piti viedä hevosilla Pietariin asti. Se oli hyvää rahtia. Antti-isä ajoi vuoroin Johanneksen kanssa kahdesti viikossa.
Antti oli viemässä maitokuormaa ja oli sainoissa (yömaja) yötä Pietarin lähellä, että maito olisi aamulla aikaisin perillä. Kun hän meni kaupunkiin siellä oli täysi hulina. Oli puhjennut vallankumous. Maidon ostaja sanoi, että mitähän tästä tulee. Kaatoivat maidot vastaanottoammeisiin. Saatuaan maidot luovutettua Antti aikoi lähteä. Nevskillä alettiin likvitoida ihmisiä. Ihmisiä hyppi ikkunoista tai tulivat ylemmistä kerroksista lakanaköysien ja narujen avulla karkuun. Konekiväärit ampuivat ja vankiloista vapautettiin vankeja, toisia teloitettiin. Niin vapautuivat suomalaisetkin poliittiset vangit, kuten Aarne Sihvo.
Sivukatuja ajaen hän alkoi ajaa poispäin. Hän tiesi kadut, kun oli ollut nuorena vossikka-ajossa siellä. Ihmisiä olisi tullut väkisin rekeen, koska pelkäsivät tulevansa ammutuiksi, mutta ohjaksenperillä hän karkoitti ne. Yksi suomalainen tuli vastaan ja kysyi, että mihin hän oli menossa.
‘Valkeasaaren kautta kotiin pitäisi päästä’
‘Et kyllä pääse, rajalla ovat sellaiset vartijat, jotka ampuvat, jos yrität, mutta minä autan sinua.’
Hänellä oli pitkä punainen nauha, josta leikkasi pätkän ja käski sanoa venäläisille rajavartijoille venäjäksi, että on punainen ja on menossa hakemaan ruokaa. Rajalla olivat kiväärinpiiput valmiina. Hän sai kuitenkin selitettyä, että oli tuonut maitoa ja oli nyt hakemassa ruokaa. Niin hän selvisi siitä, mutta oli pökerryksissä monta päivää.”
Pihlaisten kyläseura on julkaissut kirjasen Muistoja Pihlaisista ja evakosta. Tätä myytiin edulliseen 15 euron hintaan Kirjavaisten sukukokouksessa Hauholla. 

Muistoja Pihlaisista ja evakoista on kokoaa entisten pihlaislaisten tarinoita. Mukaan on saatu vuonna 1901 syntyneen Väinö Holttisen muistiin merkitty kerronta, josta yllä lainaus. Omien tarinoidensa lisäksi Väinö johdattaa lukijan myös isänsä Antti Antinpoika Kirjavaisen kokemiin. Pihlaisten muistoja lähinnä 1930-luvulta perkaava kirjanen saa tästä sekä ajallista syvyyttä että maantieteellistä laajuutta. Lainaus on siis Antti Holttisen (1868-1945) kokemaa. Kivennavan Kirjavaisten sukukirjassa kyseinen Antti Holttinen esitellään tauluissa 584 ja 2249.
Kyläseura on aiemmin julkaissut Pihlaisten asutushistoriaan tarkasti paneutuvan kyläkirja Pihlainen – kylä Kivennavalla. Kyläkirja on saanut nyt mainion täydennyksen uudesta teoksesta. Ilmeisesti aiemmin julkaistu kyläkirja on avannut pöytälaatikoita ja tuonut monelle tarpeen julkaista omat muistonsa. Jälkipolville hyvin toimitettuna tämä on ikkuna menneeseen maailmaan. Välähdys historiaa sellaisena miten lapsena evakkoon lähteneet kotiseutunsa ovat kokeneet ja vanhempiensa tarinaa kuunnelleet.

Kirjaa voi tiedustella Jorma Kirjavaiselta: jorma.kirjavainen@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti