http://www.kirjavainen.fi/sukukirja.html

28.2.2014

Sukulaisiako Muolaasta?


Muolaan Kannilan kylä sijaitsi Kirkkojärven pohjoisrannassa. Punnuksen kylä oli Punnusjärven pohjoisrannalla.
 
Kivennavan Kirjavaisten sukukirjassa on kerrottu Muolaan Kirjavaisista, jotka eivät ole Sipi Kirjavaisen jälkipolvea. Tämän sukuhaaran kantahenkilöt ovat Heikki Kirjavainen (1680-1739) ja Piritta (Riitta) Vanhanen (1678-1757) sekä heidän kuusi lastaan. Kantaperheestä lähtien on sukukirjassa selvitystä Muolaan Kirjavaisista yli 300 sukutaulun verran.

Heikin perhe asui Punnusniemellä verotettavana talonpoikaisperheenä vuosien 1706-1708 henkikirjoissa. Vuoden 1727 revisiopöytäkirjassa perhe asui Muolaan Kannilassa ja Kannilassa Kirjavaisten suku asuikin aina talvisodan alkuun asti.

Muolaan Kirjavaisten kantaperhe
Revisiopöytäkirjassa mainitaan Heikin olleen Jaakko Kirjavaisen poika. Ainut sopiva Jaakko on Uudenkirkon Kirjavalan kylässä asunut Jaakko Matinpoika Kirjavainen. Tosin lähteissä mainitaan hänen pojikseen Paavo, Matti ja Tuomas. Heikistä ei ole mainintaa.

Muolaan Heikki Kirjavainen saattaa olla muuttanut Punnukseen suurten kuolonvuosien tienoilla. Punnusniemellä oli autiotiloja mille asettua.  Muolaan rästiluetteloissa on nälänhädän jälkeen merkintöjä "kuollut kaikkine väkineen", "ei jättänyt yhtään jälkeensä", "karannut peräti köyhänä", "vaeltaa kerääjänä". (Salenius. Historiallinen kertomus Muolan eli Pyhänristin pitäjästä 1871).

Suuri Pohjansota 1700-luvun alussa oli Muolaan asukkaiden seuraava koettelemus. Vuonna 1706 Venäläiset hyökkäsivät Muolaan läpi Viipuriin. Vuonna 1707 kasakat ryöstivät ja tuhosivat Kyyrölän seutua Muolaan Kirkkojärven liepeillä ja 1709 Muolaan kirkolla taisteltiin. Hävitys koski koko rajaseutua. Vuonna 1708 Muolaassa, Kivennavalla ja Uudellakirkolla yli puolet tiloista oli jälleen autioina.

Rahvasta koettelivat sodan aikana äärimmilleen viedyt väenotot ja verotaakan lisääntyminen. Kruunun rasitusten käydessä ylivoimaiseksi väestön kestokyvylle nostoväestä ei enää ollut Ruotsille sotavoimaksi. Väkeen pakko-otetut karkailivat, niskuroivat ja ryöstelivät.

Sota johti Ruotsin vallan loppumiseen Karjalassa. Venäläiset valtasivat Viipurin 1710, mutta ruotsalaisilla oli vielä 1911 joukkoja Muolajärven ja Äyräpääjärven välisessä maastossa.

Elämä Muolaan Kirkkojärven pohjoisrannalla ei siis ollut rauhallista, eikä Heikin muutto Punnusniemeltä Kannilaan tai aiemmin Uudeltakirkolta Punnusniemelle sekään ole ollut todennäköisesti mikään vapaaehtoinen valintatilanne. Rahvaalle tuli eteen monta syytä vaihtaa asuinsijaa eikä väestökirjanpito ei näytä pysyneen perässä. Miksi Heikkiä ei mainita Jaakon poikien joukossa Uudellakirkolla? Joka tapauksessa Heikki Jaakonpojan juuret näyttävät johtavan Uudellakirkon Kirjavalan kylään, josta Kivennavan Kirjavaisten kantaisä Sipi Kirjavainenkin on todennäköisesti lähtöisin. Mutta mikä on heidän välinen sukuyhteytensä vai onko sitä sittenkään?

Viikon sisällä kaksi yhteydenottoa


Viime viikolla sain sähköpostia yhdeltä Heikki Kirjavaiselta, joka kyseli sukukirjaamme ostettavaksi. Tavattiin kahvilassa ja ryhdyttiin selailemaan kirjaa. Kirjan ostaneen Heikki Kirjavaisen äiti on Kivennavan Pihlaisista, omaa sukua Murtonen. Hän oli Sipin jälkipolvea sekä isänsä että äitinsä kautta. Äidinäidinisä oli Ala-Matlais Antti, joka puukotettiin kuoliaaksi poikansa tupakaisissa.

Tapaamani Heikin isä taasen on Muolaan Kirjavaisia Tuomas Kirjavainen Muolaan Mälkölästä. Suora isälinja johtaa Muolaan Kirjavaisten kantahenkilö Heikki Kirjavaiseen. Äitinsä kautta hän on Kivennavan Kirjavaisia ja isänsä kautta Muolaan Kirjavaisia.

Muutaman päivä tämän jälkeen tutustuin Pekka Kirjavaiseen Muolaan Kirjavaisten suvusta,  sattui siis olemaan nimikaimani. Uuden tuttavani Pekka Kirjavaisen isä on syntynyt Muolaan Kannilassa. Sukukirjaa selaamalla huomasimme, että hänen esi-isänsä ovat asustaneen tuossa kylässä aina kantahenkilö Heikki Kirjavaisesta lähtien.

Meissä on ehkä vastaus

Miten selvittäisimme onko näillä kahdella sukuhaaralla yhteys ja mikä se yhteys on?

DNA-tutkimuksessa isälinjan tutkimus kohdistyy Y-kromosomin DNA:n. Tämä kromosomi on vain miespuolisilla ja poika perii sen isältään, joka on perinyt sen isältään, joka on perinyt isältään...
Kromosomeissa tapahtuu mutaatiota, jotka mahdollistavat isälinjan vaelluksen seuraamisen maapallolla. Täytyy vain verrata näytteitä toisiinsa niin saadaan selville löytyykö menneisyydestä yhteinen esi-isä. Mutaatioiden avulla saadaan myös ennuste kuinka monta sukupolvea sitten yhteinen esi-isä on elänyt.

Kahden mahdollisen kaukaisen sukulaisen perättäinen tapaaminen näyttäisi olevan kuin tilaus geneettiselle sukututkimukselle. Geenimme kertoisivat meille nyt sen minkä kirkonkirjat ja muinaiset henkikirjat jättivät kertomatta.

Todennäköisesti palaan vielä asiaan testitulosten kanssa.

Lopuksi pitänee todeta, että Muolaassa eli lisäksi Kirjavaisia, jotka olivat muuttaneet Kivennavalta ja olivat suoraan Sipi Kirjavaisen jälkipolvea. Kumpia kukin oli, se selviää Kivennavan Kirjavaisten sukukirjasta. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti