http://www.kirjavainen.fi/sukukirja.html

7.1.2020

Valkjärven donataari Blandov


Valkjärven donataari Blandov
Edellisessä kirjoituksessa kerroin Valkjärven Rampalaan Martikaisille vävyksi vuonna 1807 tulleesta Mikko Juhonpoika Sipposesta. Hänestä tuli kylänvanhin. Arvelin, että kylänvanhimman tehtävä ei kreivi Blandovin donaatiossa Veikkolan hovin alueella ollut helppo. Lupasin kertoa tarkemmin.

Valkjärven lahjoitusmaaisäntä eli donataari oli saksalainen kauppaneuvos kreivi Michael Blandov. Hän oli tyytymätön sijoituksena ostetun hovinsa tuottoihin. Naapuripitäjästä Pyhäjärven Taubilan hovista kuului Blandowin korviin lupaavia uutisia miten hovin tuottoa olisi mahdollista lisätä. Taubilan hovin isäntä oli korottanut alustalaistensa veroja entiseen verrattuna moninkertaisiksi, mutta talonpojat eivät aluksi olleet tähän suostuneet. He vetosivat Ruotsin vallan aikaisiin lakeihin, jotka keisari oli jättänyt voittomaalla eli Viipurin kuvernementissä voimaan. 

Jo asian riitauttaminen tuntui donataareista sietämättömältä. Venäjän puolella näin ei tapahtuisi.  Veron suuruutta käsiteltiin monissa oikeusasteissa ja lopulta päätökseksi tuli hallitsevan senaatin päätös, jonka keisari vahvisti. 

Oleellista keisarin sinetöimässä päätöksessä oli toteamus, että jos asianomaiset eivät voineet veroista sopia oli ne määrättävä oikeudessa. Donataarien kannalta tämä oli lottovoitto. Nyt voidaan sopia mistä tahansa korotuksesta kunhan talonpojat kontrahdin allekirjoittavat. Kun puumerkki on paperilla on talonpojan enää turha oikeutta hakea.

Blandow käskytti Valkjärven talojen isännät hoviin sopimaan. Hän ei saanut ketään liikkeelle. Valkjärven talonpojilla oli tiedossa, että Taubilassa uudet kontrahdit oli saatu aikaan raipaniskujen voimalla. 

Seuraavaksi  kutsuttiin sotaväen voimin pari kyläkuntaa kerrallaan Veikkolan hoviin. Konttorin lattiaan oli pultattu rautarenkaita. Tässäkin Blandow otti mallia Taubilasta. Jos ei puumerkkiä kontrahtiin tullut, sidottiin kiinni ja ruoskittiin.

Koko kylän isännät saivat kurituksen, mutta Blandow ei saanut kontrahtejaan. Isäntiä käskettiin menemään kyliinsä takaisin miettimään. Jonkin ajan päästä taas ajettiin isännät kylä kerrallaan hoviin. Uhkailu jatkui. Jos kontrahtia ei tee niin vankeus Viipurissa on seurauksena. Muutama isäntä kuljetettiinkin näytökseksi Viipuriin tuomittavaksi niskuroinnista.

Seuraavaksi tapahtui Blandowin ohjeita täyttävien venäläisten kasakoiden pahoinpitely, joka tulkittiin jo kapinan yritykseksi. Kasakat olivat tehneet vähän muutakin kuin toimineet ohjeiden mukaan. He olivat ryöstelleet valkjärveläisten karjaa ja viljaa. 

Donataari Blandowin alkoi pelätä henkensä ja terveytensä olevan vaarassa, jos asiat hovin mailla tästä vielä pahenisivat. Blandowin kutsumana saapui kuvernööri Buharin Veikkolan hoviin mukanaan lisää sotaväkeä ja Viipurin pormestari, joka ryhtyi pitämään kaikkien tapahtumien johdosta välikäräjiä. 

Käräjille oli haastettu noin 150 talonpoikaa. Kuvernööri kehoitti heitä hyvällä ilmiantamaan kapinan johtomiehet uhalla, että he muuten voisivat itse kärsiä kapinoitsijan rangaistuksen. Blandow osoitti itse koko joukon talonpoikia syyllisiksi kapinan lietsontaan.

Buharin panetti kiinni donataari Blandowin nimeämät uppiniskaisuuden aloittajat ja vaati oikeutta rankaisemaan koolle tulleita talonpoikia kapinan teosta. Oikeutta ryhdyttiin jakamaan Buharinin ehdottamalla tavalla. 

Blandowin nimeämille talonpojille tuomittiin raippoja ja sakkoja. Yksitoista tuomittiin 40 pariin raippoja ja vankeutta Siperiaan elinajaksi, viisi sai raippoja ja sakkoja. Muut kaikki saivat raippavitsarangaistuksen ja joka kymmenes heistä määrättiin arvalla Siperiaan. Vain 6 syytetyistä 143:sta talonpojasta sai vapauttavan tuomion.

Talonpojat valittivat asiasta keisarille, joka purki tuomiot ja kyseenalaisti Viipurin viranomaisten puolueettomuuden asian käsittelyssä. Tämä oikaisu ei kuitenkaan Veikkolan hovin alustalaisten ja donataarin välejä korjannut, eikä talopoikien ahdinko jatkossa juuri lieventynyt.

Veikkola ei ollut ainoa ongelmadonaatio. Mikko Juhonpoika Sipposen aikana oli koko Viipurin läänissä levotonta. Kokonaista 28 “talonpoikaismeteliä” kerrotaan tapahtuneen. 

Lahjoitusmaista tarkemmin Jyrki Paaskoskelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti