http://www.kirjavainen.fi/sukukirja.html

22.11.2013

Sylkytesti jäi nyt vielä tilaamatta



Helsingin työväenopistossa oli viikolla luennon geneettisestä sukututkimuksesta. Fil. tri Marja Pirttivaara kertoi tupaten täydessä Helsinginsalissa Helsinginkadun Opistotalossa miten DNA-testit yhdistetään perinteiseen sukututkimukseen.

Esitys oli kyllä valaiseva, Pirttivaara kertoi mitä eri tutkimuspaketeissa tarjotaan ja miten markkinoilla toimivat kaupalliset yritykset toimivat. Jotakin jäi kuitenkin puuttumaan. En vieläkään tiedä mitä sukuseura hyötyisi perustaessaan oman DNA-projektin. Pitäisikö lähteä tilaamaan tutkimuspaketteja joltain näistä neljästä markkinoilla toimivasta yhdysvaltalaisesta tutkimuslaitoksesta? Olisiko ainoa hyötyjä valittu tutkimuslaitos?

Markkinoilla toimii luennoitsijan mukaan neljä suurta tutkimuslaitosta. Sukututkimuksen parissa puuhastelee näistä suurin, Familytreedna. Laitoksella on suomalaisiin kohdistuva erillinen projekti ja illan luennoitsija on tämän projektin koordinaattori.

Projekti kertoo auttavansa suomalaisia löytämään yhteisiä esivanhempia ja saamaan tietoa esivanhempien alkuperästä.
Projektissa vertaillaan tutkimuspakettien tuloksia ja samalla luvataan verrata niitä maailmanlaajuisiin tuloksiin.

Projektin sivulle: http://www.familytreedna.com/public/finland


Toinen varteenotettava tutkimuslaitos, jonka tarjoama informaatio palvelee sukututkimusta on terveystarkoituksiin perustettu. Sen paketeista saa siis tiedon myös perinnöllisten sairauksien mahdollisista riskeistä.


Tästä 23 and me vaihtoehdosta löysin juuri blogikirjoituksen, jossa bloggaaja on äskettäin lähettänyt testipaketin matkaan. Oletettavasti hän kertoo myöhemmin kuinka hyödylliseksi asian koki.

Perimätutkimuspakettien hinnat ovat viime aikoina laskeneet. Nyt juuri FamilyTreeDNAlla on menossa joulualennuskampanja. Testiryhmiä heillä on kolme. Vain miehet voivat testata itsensä Y-DNA testillä, kysymys on siis mieskromosomin testauksesta ja isän sukujuuret selviävät tällä testillä. Sekä naiset että miehet voivat luodata mtDNA-testillä äitilinjaansa, ja kolmannella Family Finderilla nähdään millä prosenttiosuudella perimä on yhteistä jonkin toisen testatun henkilön kanssa. 
Kaikissa testeissä sukututkimusta hyödyttävä informaatio on vertailuinformaatiota.

Myös National Geographicilla on uudesta Geno 2 -testistään tarjous. Se lupaa selvittää esi-isistäsi myös paljonko perimässäsi on Neantherdalilaista ja Denisovan ihimistä. Tälläkin testillä voisi saada selville sukuhaarojen erkaantumisia, mutta edellytyksenä on vankka vertailuaineisto.

Testejä kauppaavalla laitoksella on tiedot aiemmista tutkituista ja uutena asiakkaana saat heidän nimensä silloin kun perimä näyttää sukulaisuuden. Saat myös yhteystiedoksi hänen sähköpostiosoitteensa.
Tietoja lähetetään myöhemminkin sitä mukaa kun uusia tarjokkaita sukulaisiksi ilmaantuu. Olet ostanut siis mahdollisuuden myöhemmin löytää lisää sukupuutasi vaikka heti ei tärppäisikään ja olet siis laitoksen pysyvä asiakas. 
Voit lähettämälläsi testillä ostaa myöhemmin lisätestejä ilman, että sinun pitäisi tehdä uusi testi. Teet nyt isälinjatestin ja tästä informaatiosta sinulle luovutetaan uutta maksua vastaan myöhemmin myös Family Finder- tulokset. Testitulokset ovat siis tarkkaan tuotteistettu ja tuloksia lähetetään vain sen verran mitä sinä raotat kukkaroasi. 
Jotain luvataan myöhemmin ilmaiseksi. Ostetun testin informaatio täydentyy sitä mukaa mitä enemmän sukulaisiasi tämän samaisen testin tältä samalta laitokselta ostaa. Näistä sinulle lähetetään tietoa.

Esitys jätti avoimeksi suuren osan kysymyksistä joihin olin lähtenyt hakemaan vastausta.
Voiko näillä testeillä osoittaa Muolaan Kirjavaisten, Kivennavan Kirjavaisten, Suistamon Kirjavaisten tai Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Kirjavaisten yhteydet? Näillä paketeilla ei tällaisiin kysymyksiin todennäköisesti vastausta saa. Yhteydet ovat niin kaukaisia, että tutkimuslaitos ei niitä todennäköisesti osumiksi enää laskisi. Näin minä luennoitsijaa tulkitsin.

Vastausta vaille on myös kysymys, mitä vaikeuksia serkustutkimuksen tulosten tulkinnassa muodostuu siitä, että kaukaiset serkukset ovat Kannaksen suvuissa usein montaa kautta sukua keskenään. 

Luennoitsija kehotti meitä kuulijoita perustamaan sukuseuralle oitis oman DNA-projektin. Hän lupasi jopa olla tutorina tällaisessa. En osta tätä ajatusta heti. Tässä jää kaivelemaan sama kysymys minkä esitin jo tämän kirjoituksen alussa. Olisiko ainoa hyötyjä sittenkin vain yhdysvaltalainen tutkimuslaitos, joka kyllä osaa hinnoitella tuotteensa. Vähän vaikuttaa vielä toistaiseksi arpapeliltä. Tämä arpa ei voittanut - kiitämme kannatuksesta.

DNA-tutkimuksen mahdollisuuksia en epäile. Se voi ilman muuta toimia sukututkimuksen apuna, avaa peräti kokonaan uuden alueen sukututkimukseen, mutta nämä tarjouksessa olevat paketit eivät nyt vielä sytyttäneet. Ilmeisesti lisätieto asian tiimoilta ei olisi pahitteeksi.

Geneettinen tutkimus on nykyisin niin pitkällä, että väestön kohtaamiset ja väestön jakautumiset kahdeksi tai useammaksi joukoksi voidaan määritellä. Väitetään voitavan nähdä jopa miten jotkut geeniglusterit ovat siirtyneet jokivartta ylöspäin. On myös esimerkkejä sukuseuroista, jotka ovat käyttäneet näitä palveluja melko hyvällä menestyksellä. Esim. Määttästen sukuseura. 

Mutta nämä kaupattavat henkilökohtaisia asiakassopimuksia, joita nimitetään kovin harhaanjohtavasti projektiksi eivät ainakaan päällisin puolin ole kovin houkuttelevia. Tiettyä tietoa etsiessä tämän tiedon löytyminen jää kovin monen sattuman varaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti