http://www.kirjavainen.fi/sukukirja.html

5.9.2013

KantaisäKivennavan Kirjavaisten sukukirja on ollut keskustelun alla ja valmisteilla parikymmentä vuotta, pidempäänkin, kolmisenkymmentä vuotta, jos laskee mukaan Kalevi Hyytiän sukututkimuksen. Tämän tutkimuksen hedelmistä kirja on valmistettu.
Kirjavaisten sukuseura on nostanut ratsastaja Sipin kantaisä nimiselle jalustalle luullen hänen olleen kivennapalaisia. Mutta nyt ilmestyvässä sukukirjassa todetaan tämän ratsumiehen eläneen Uudenkirkon Kuuterselässä. Vain vähän ennen kirjan julkaisemista Sipille löydettiin vaimo, Seikka. Sipin elämänvaiheet ovat täsmentyneet uusista lähteistä.
Äyräpään alueen maa- ja tilikirjoissa ensimmäinen tiedossa oleva merkintä Kirjavaisista on 1543 Kirjavalan kylässä asuneet Paavali ja Klemetti Kirjavainen. Ovatko he varmasti Sipin esipolvea? Kumpi heistä on Sipin isä kumpi setä? Tätä kun ei tiedetä niin Kivennavan Kirjavaisten ei vielä tarvitse miettiä sukuseuran kantaisän vaihtamista.
Kirjassa on esitelty 12301 henkilöä, jotka ovat suoraan alenevaa polvea Sipin ja Seikan jälkeläisiä. Suvun vaiheita on selvitelty, osa hyvinkin dramaattisia. Henkilömäärä on suurimmillaan 1900-luvun alkupuolelle sijoittuvissa sukupolvissa. Varmasti jälkipolvea on enemmän kuin tuo 12301 henkilöä, mutta nykypolvia on tällaisessa sukukirjassa käytännössä mahdotonta saada esiteltyä koko laajuudessaan.
Vaikka sukukirjassa on yli 700 sivua ei siihen ole voitu ottaa kaikkea, mikä liittyy kannaslaisen pienviljelijäsuvun elämään. Tiedot suvun vaiheista myös täydentyvät vielä kirjan valmistuttua. Ehkä tämä blogi voi osaltaan olla välittämässä kiinnostuneille kirjasta pois jääneistä tietoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti